duminică, 15 iunie 2008

Ce este Tarotul?

Tarotul este o arta divinatorie seculara, un instrument de cunoastere a lumii, a vietii si a destinului.

Ghicirea in carti (cartomantia) din zilele noastre reprezinta doar o palida ramasita din arta ezoterica a tarotului. Tarotul este un joc ezoteric ce presupune o stiinta divinatorie. Este mai presus de o tehnica divinatorie, este chiar o stiinta, deoarece numai initiatii pot interpreta corect bogatia simbolisticii Tarotului.

Etalarile Tarotului descriu stari de lucruri, sanse si cai de evolutie, consecinte si efecte ale trecutului, influente exterioare si interioare in desfasurarea unor evenimente, caractere de oameni implicate in situatii, alternative si solutii, decizii si cai de desfasurare, comportament, sfaturi, propuneri, atitudini, dorinte, temeri, obstacole si ajutoare exterioare sau interioare, emotii, actiuni, ganduri, toate acestea facand parte din evenimentul sau situatia despre care doriti mai multe detalii.

Tarotul este o carte misterioasa, care a inspirat toate celelalte scrieri sacre ale popoarelor antice, bazata pe analogia dintre: imagini si numere, care au devenit un mijloc de divinatie.

Numele tarot provine din latinescul "rota" (roata), dar originea jocului ramane necunoscuta. Nu se cunoaste originea precisa a cartilor de Tarot.

Tarotul a patruns in Europa la inceputul secolului al XVI-lea, probabil adus de arabi sau de calatorii italieni. Unele surse mai oculte opineaza ca tarotul isi are originea in secretul tinut al Shambalei de unde a fost adus cu secole in urma de catre tiganii nomazi.

In 1781, la curtea Gebelin, in cartea Lumea primitiva aparea teoria ca Tarotul provine dintr-o straveche carte egipteana numita cartea lui Thoth. Thoth era corespondentul lui Mercur in cultura egipteana, banuit a fi inventatorul sistemului de scriere hieroglifica. Se banuieste ca tarotul a fost raspandit de tigani pornind din tara de origine, Egipt. In anul 1377, calugarul german Johannes semnala aparitia unui joc de carti in Germania, numit Ludas Cartarum, despre care sustinea ca "descrie perfect infatisarea actuala a lumii". Aceasta este prima atestare a Tarotului, marele joc divinatoriu din Evul Mediu. In forma sa finala, cunoscuta si astazi, tarotul a inglobat si simbolurile ezoterice europene, pastrand si simboluri si superstitii crestine, cum ar fi arcana numarul XIII, Moartea, una dintre cifrele blestemate ale crestinilor.


Sursa: acvaria.com